Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (2024)

Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (1)

We weten allemaal dat dinosaurussen grote hagedissen waren die vele miljoenen jaren geleden de aarde bewoonden. Het woord "dinosaurus" komt uit het Latijn en betekent "verschrikkelijke hagedis". Ondanks het algemene beeld dat we van deze dieren hebben als grote monsters met scherpe tanden en een dorst naar bloed, aten velen van hen planten. Plantenetende dinosaurussen vertegenwoordigen een zeer diverse groep en hebben heel andere kenmerken dan carnivoren.

Deze gigantische hagedissen stonden lange tijd bovenaan de voedselketen, totdat ze massaal uitstierven. In dit artikel zullen we het hebben over de algemene kenmerken van plantenetende dinosaurussen en we zullen ook voorbeelden geven van de meest representatieve.

Kenmerken van plantenetende dinosaurussen

Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (2)

Hoewel de fysieke kenmerken en het gedrag van herbivore dinosaurussen sterk variëren, zijn er enkele kenmerken die ze allemaal gemeen hebben. Onder hen is natuurlijk eten. Deze prehistorische hagedissen inclusief schors, bladeren en zachte twijgen in hun dieet, aangezien er tijdens het Mesozoïcum geen bloemen, gras of vlezige vruchten waren. In die tijd bestond de fauna voornamelijk uit grote cycaden, varens en coniferen.

Vanwege het soort voedsel dat deze dieren aten, hadden de tanden die ze hadden een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Deze hadden een wat hom*ogenere vorm dan die van vleesetende dinosaurussen. Daarnaast, herbivoren hadden grotere voortanden of zelfs een snavel, waardoor het makkelijker was om de bladeren te snijden. Aan de andere kant waren de achtertanden plat en konden daardoor de groenten beter doorslikken. Experts speculeren dat plantenetende dinosauriërs erop kauwden, net als moderne herkauwers. Een andere theorie zegt dat hun tanden verschillende generaties hebben gehad, in tegenstelling tot mensen die er maar twee hebben (de melktanden en dan de laatste).

Ten slotte moet nog worden opgemerkt dat grote sauropoden ze hadden een soort steen in hun maag, gastroliths genaamd. Aangenomen wordt dat deze hielpen om het voedsel na inname te verpletteren. Tegenwoordig hebben sommige vogels ook deze zogenaamde gastrolieten.

De meest representatieve plantenetende dinosaurussen

Er zijn veel soorten plantenetende dinosaurussen die vandaag zijn ontdekt. Ze zijn er in verschillende maten, vormen en tijdperken. Terwijl sommigen extreem lange nekken hadden om te eten, hadden anderen hoorns om aan te vallen of granaten om zich te verdedigen. Vervolgens zullen we het hebben over de meest representatieve en momenteel bekende.

de brachiosaurus

Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (3)

Een van de bekendste plantenetende dinosaurussen is de Brachiosaurus of Brachiosaurus. Zijn naam betekent "hagedissenarm" en behoort tot de groep sauropoden van Sarrisch. Deze soort leefde van de late Jura-periode tot het midden van het Krijt. Het is momenteel een van de bekendste dinosaurussen dankzij zijn verschijning in de "Jurassic Park"-saga. Daarnaast, Het is een van de grootste plantenetende dinosaurussen aller tijden.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/dinosaurussen/brachiosaurus/»]

De Brachiosaurus kon tot 26 meter lang worden en een hoogte van 12 meter bereiken. Experts speculeren dat het gewicht ongeveer 32 tot 50 ton was. Zijn meest opvallende kenmerk was zijn extreem lange nek. waaronder 12 wervels met een lengte van elk 70 centimeter. Daarnaast moest hij naar schatting zo'n 1.500 kilo voedsel per dag eten om het energieniveau op peil te houden dat zijn enorme lichaam nodig heeft. Wat betreft het sociale leven van dit dier, is het waarschijnlijk dat het in kleine kuddes leefde om zichzelf te beschermen tegen grote roofdieren.

de stegosaurus

Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (4)

Een andere prominente herbivore dinosaurus is de Stegosaurus of Stegosaurus. Hij heeft behoorlijk verbazingwekkende fysieke kenmerken en werd ook erg beroemd dankzij zijn optreden in de "Jurassic Park" -sage. De naam komt uit het Grieks en betekent "bedekte hagedis" of "overdekte hagedis". Het dankt zijn naam aan de grote platen die langs zijn rug zitten en die worden gebruikt om zichzelf te verdedigen. De Stegosaurus leefde tijdens de late Jura-periode in wat we nu kennen als Portugal en de Verenigde Staten.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/dinosaurussen/stegosaurus/»]

Deze prehistorische hagedis was ongeveer negen meter lang en vier voet lang. Bovendien wordt het gewicht geschat op ongeveer zes ton. Dankzij de twee rijen benige platen die langs zijn ruggengraat lopen, is het een gemakkelijk herkenbare dinosaurus. Deze platen waren niet alleen nuttig om zichzelf te verdedigen tegen andere roofdieren, maar er wordt ook gespeculeerd dat ze een regulerende functie hadden om de lichaamstemperatuur aan te passen aan die van de omgeving. In de bek had de Stegosaurus een snavel om gemakkelijk bladeren van planten te plukken.

de triceratops

Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (5)

Binnen de lijst van de meest opvallende herbivore dinosaurussen mogen de Triceratops niet ontbreken. De naam komt uit het Grieks en betekent "gezicht met drie hoorns". en dat is het meest opvallende kenmerk: het had drie hoorns op zijn gezicht die zowel dienden om zichzelf te verdedigen als om aan te vallen indien nodig. Dit dier had ook een belangrijke rol in de "Jurassic Park"-saga en is dankzij dit een van de favoriete dinosaurussen van veel mensen geworden. Hij leefde tijdens het Late Krijt samen met wat ongetwijfeld de beroemdste carnivoor is: de Tyrannosaurus Rex. Beiden bewoonden het huidige Noord-Amerika en de Triceratops maakten deel uit van de gebruikelijke prooi voor de Tyrannosaurus.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/dinosaurussen/triceratops/»]

Experts schatten dat Triceratops een lengte had van 7 tot 10 meter en een hoogte van 3,5 tot 4 meter. Bovendien varieerde het gewicht van dit dier volgens zijn berekeningen van 5 tot 10 ton. Een heel opmerkelijk kenmerk, afgezien van de gezichtshoorns, was zijn brede schedel die bijna een derde van de totale lengte van het dier vertegenwoordigde. Het wordt momenteel beschouwd als de grootste schedel van alle landdieren. Wat de hoorns betreft, hij had er een boven elk oog en een andere op de snuit. Er zijn hoorns gevonden van een meter lang. Een ander belangrijk kenmerk dat moet worden benadrukt, is de huid van de Triceratops, omdat deze anders was dan die van de andere dinosaurussen. Er zijn zelfs onderzoeken die beweren dat ik mogelijk onder het haar zat.

Het Patagotitan Mayorum

Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (6)

Het Patagotitan Mayorum is weinig bekend, maar de recente ontdekking ervan was erg belangrijk in de wereld van de paleontologie. Deze gigantische langnek werd in 2014 ontdekt in Argentinië en was groot nieuws, omdat het is misschien wel de grootste dinosaurus die ooit heeft geleefd. Hij leefde ongeveer 95 tot 100 miljoen jaar geleden in een bosgebied van het huidige Argentijnse Patagonië.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/dinosaurussen/grootste-dinosaurus/»]

Op dit moment zijn er alleen resten gevonden van een skelet van dit gigantische dier, maar dat hebben experts uitgerekend het had ongeveer 37 meter lang kunnen zijn en ongeveer 69 ton wogen. Het is momenteel bekend dat het een plantenetende dinosaurus was. Deze recente bevinding laat echter nog veel onbekenden onopgelost.

de iguanodon

Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (7)

Dankzij de film "Dinosaur" van Disney is de Iguanodon een van de meest populaire dinosaurussen onder kinderen. Zijn naam betekent "leguaantand" en hij leefde in het huidige Europa in het vroege Krijt. De meest opvallende kenmerken zijn de voorpoten. Verder is deze herbivoor hij kon op beide handen en voeten lopen. Het had een lengte van 10 tot 12 meter en een hoogte van 2,70 tot 3,50 meter. Het gewicht varieerde tussen de 4 en 5 ton.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/dinosaurussen/iguanodon/»]

Paleontologen speculeren dat het een kuddedier was dat in kleine kuddes zou kunnen hebben geleefd, hoewel er over dit laatste feit verschillende meningen bestaan. Er moet ook worden opgemerkt dat het lijkt er was geen seksueel dimorfisme tussen mannen en vrouwen van Iguanodon, een eigenschap die hem onderscheidt van andere plantenetende dinosaurussen.

de ankylosaurus

Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (8)

Ten slotte blijft het om de Ankylosaurus of Ankylosaurus te benadrukken. Deze herbivoor leefde aan het einde van het Krijt in het huidige Noord-Amerika, waar hij samenleefde met andere zeer beroemde dinosaurussen zoals Triceratops of Tyrannosaurus. Vanwege de schaal gaven ze het de naam van het Griekse "Ankylosaurus", wat betekent vertaald "gepantserde hagedis". Afgezien van het pantser dat het hele dorsale deel van zijn lichaam bedekte, wordt hij ook gekenmerkt door een knots aan het einde van zijn staart. Het soort pantser dat de Ankylosaurus bedekte, was ideaal om zichzelf te verdedigen, terwijl de kracht waarmee hij met zijn staartknots kon slaan dodelijk kon zijn voor andere dieren.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/dinosaurussen/ankylosaurus/»]

Tot op de dag van vandaag is er geen compleet skelet van deze dinosaurus gevonden. Wetenschappers schatten echter dat hij tussen de 6 en 9 meter lang was en dat hij ongeveer 1,70 meter hoog was. Wat het gewicht betreft, wordt geschat dat het 6 ton bereikte. Hoewel er nog delen van zijn lichaam bekend zijn, hij weet wel zeker dat hij een kort, breed lichaam had en dat hij op handen en voeten liep.

Er zijn nog veel meer soorten herbivore dinosaurussen die we in dit artikel niet hebben genoemd, zoals Parasaurolophus, Protoceratops of Apatosaurus. Elk van hen heeft unieke en opmerkelijke kenmerken die het onderscheiden van andere dieren. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat er in de loop der jaren fossielen van dinosauriërs die nog niet ontdekt zijn of overblijfselen van dinosauriërs waarvan we al weten dat ze gevonden zullen blijven worden, maar die de weg kunnen openen naar nieuwe theorieën, speculaties en hypothesen.

Herbivore dinosaurussen: gemeenschappelijke kenmerken en voorbeelden (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6264

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.